Huidkanker

Spinocellulaire carcinomen of plaveiselcelcarcinomen en Morbus Bowen

Het spinocellulair carcinoom is na het basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker en komt steeds vaker voor. De belangrijkste oorzaak is chronische blootstelling aan Uv-licht.  We zien meer spinocellulaire carcinomen na vroegere langdurige blootstelling aan stralingen, toxische stoffen, na zonnebank gebruik, soms in chronische wonden, littekens, brandwonden of uit vooraf bestaande aandoeningen zoals de ziekte van Bowen en actinische keratosen.

De zieke van (‘Morbus’) Bowen is een zeer oppervlakkig spinocellulair carcinoom, een ‘carcinoma in situ’. Behandeling bestaat in uitsnijden van het letsel, maar bij de ziekte van Bowen of bij actinische keratosen kan er ook behandeld worden met zalf of ook met PDT ofwel fotodynamische therapie. Actinische keratosen kunnen in eerste instantie ook gewoon bevroren worden indien een goede opvolging volgt. Bekijk de werking: https://youtu.be/2xEO8DWCO8o

Basaal cel carcinoom

Basaalcel carcinomen of basocellulaire carcinomen zijn de meest voorkomende, maar ook de minst gevaarlijke vormen van huidkanker. Een lokale wegname van de slechte zone is meestal voldoende. Het is vooral moeilijk wanneer deze letsels op zeer zichtbare plaatsten voorkomen zoals de neusbrug, neusvleugels of het decolleté. Er bestaan verschillende soorten basaal celcarcinomen: oppervlakkige, diepe infiltrerende, nodulaire, bolvormige of gepigmenteerde. In onze praktijk worden de meeste letsels snel weggenomen. Soms wordt in samenspraak met de patiënt verwezen naar een plastisch chirurg. Oppervlakkige basaal celcarcinomen kunnen ook behandeld worden met speciale zalven waarvoor terugbetaling kan aangevraagd worden of via photodynamische therapie (PDT).

Maligne melanoom

De meeste vormen van huidkanker zijn niet gevaarlijk maar een melanoom wel. Het kan de diepte ingroeien en er kunnen uitzaaiingen ontstaan naar lymfeklieren en andere organen. Als dat is gebeurd, wordt behandelen moeilijk. Het is dus belangrijk om bij twijfel over moedervlekken en andere pigmentvlekjes zo snel mogelijk een huisarts of dermatoloog te raadplegen voor een correcte diagnose.

Een melanoom is een huidkanker die ontstaat uit de pigmentcellen van de huid, de melanocyten. Daarin wordt bruin pigment aangemaakt dat de kleur geeft aan de huid. Dit pigment beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van zonlicht. De pigmentcellen zijn gelijkmatig verdeeld over de ganse huid. In moedervlekken liggen heel veel van deze pigmentcellen dichter bij elkaar. Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen verandert in kankercellen. Omdat de pigmentcellen overal voorkomen, kan een melanoom overal in de huid groeien, soms is dit in een bestaande moedervlek. Melanomen kunnen op elke leeftijd ontstaan met een piek tussen de 30 en 60 jaar. Dankzij vroege opsporing door een betere voorlichting aan het publiek, is de overlevingskans van mensen met een melanoom de laatste jaren sterk verbeterd. (info: www.huidziekten.nl)

In onze praktijk worden verdachte of eventueel preventief letsels bijna altijd onmiddellijk of gepland weggenomen. Een jaarlijkse of tweejaarlijkse huidinspectie is belangrijk in het voorkomen van deze huidkanker. Hierbij gebruiken we een dermatoscoop en worden digitale foto’s genomen en vergeleken met vorige genomen foto’s. Bij de diagnose van een maligne melanoom wordt alles bepaald door de dikte van het letsel. Dit wordt door de anatoom-patholoog berekend op basis van het opgestuurde weefsel. Diepe en dus gevaarlijkere letsels wordt door ons multidisciplinair behandeld in samenspraak met een ervaren ziekenhuis. De melanoomspecialist van het hospitaal wordt meteen gecontacteerd zodat doorverwijzing meteen mogelijk is.