Wratten

Voetzoolwratjes, vingerwratjes

Voetzoolwratjes en vingerwratjes zijn bloemkoolachtige strukturen, veroorzaakt door infectie met het humaan pailloma virus(HPV). Wratten zijn besmettelijk, ze worden overgebracht door contact met iemand die wratten heeft. De gewone wrat zit meestal op de vingers of handen, of op de voetzool, en wordt vaak al op jonge leeftijd opgelopen. De wratten op de voetzool worden waarschijnlijk opgelopen via geïnfecteerde huidschilfers en stukjes wrat door op blote voeten rondlopen in gemeenschappelijke ruimtes (kleedkamers, doucheruimten, zwembaden, turnzalen,... Platte wratten zijn kleiner en zitten vaak op de handruggen. 


In de praktijk kunnen ze behandeld worden met zalven, vriezen of aanstippen met bepaalde producten. Soms kan homeopathie soelaas bieden, ze kunnen soms ook spontaan verdwijnen. Soms dient behandeld te worden met een Co2 laser.

Waterwratjes

Waterwratjes of Molluscae zijn kleine glazige blaasjes verspreid over het lichaam, vaak op warmere plaatsten aanwezig(elleboogplooien, oksels...). Ze worden veroorzaakt door een pokkenvirus. Ze zullen uiteindelijk spontaan wegtrekken, maar zijn besmettelijk voor de andere kinderen/vriendjes van de klas. Waterwratjes worden gemakkelijk uitgelepeld, best kan u (om uw kind een pijnloze behandeling te geven) een uur voor de afspraak reeds EMLA (verdovende zalf) druppeltjes op elk waterwratje aanbrengen en hierop rechtstreeks een plastiek kleefpleistertje aanbrengen (vb Opsite flexi-fix) , geen gewone pleister, dan gaat de zalf in de pleister en worden de waterwratjes niet voldoende verdoofd, geen huishoudolie gebruiken want die verschuift en dan blijft de verdovende zalf ook niet op de juiste plaats. 

Wanneer dit op deze manier goed wordt voorbereid is dit een zeer goed te verdragen behandeling voor uw kind. Indien er meer dan 20 waterwratjes aanwezig zijn is het soms wel wenselijk om de behandeling in verschillende sessies te laten gebeuren, dit voor het comfort van uw kind. 

Er kan ook met andere middelen gewerkt worden, ook eventueel homeopathie, maar de kostprijs zal steeds hoger liggen en de slaagkans lager. Soms leren wij aan hoe u zelf thuis de waterwratjes uit kan lepelen zodat ze één per één kunnen behandeld worden en dat het niet steeds 20 tegelijk moeten zijn.