Huidkankers

Spinocellulaire carcinomen of plaveiselcelcarcinomen en Morbus Bowen


Het spinocellulair carcinoom is na het basaalcelcarcinoom de meest voorkomende vorm van huidkanker en komt meer en meer voor. De belangrijkste oorzaak is chronische blootstelling aan UV licht. 

We zien meer spinocellulaire carcinomen na vroegere langdurige blootstelling aan stralingen, toxische stoffen, na PUVA behandeling, in chronische wonden, littekens, brandwonden, of uit vooraf bestaande aandoeningen zoals de ziekte van Bowen en actinische keratosen. 

De zieke van ('Morbus') Bowen is een zeer oppvervlakkig spinocellulair carcinoom, een 'carcinoma in situ'.

Behandeling bestaat in uitsnijden van het letsel, bij de ziekte van bowen of bij actinische keratosen kan ook behandeld worden met terugbetaalde zalven of ook met PDT (photodynamic therapy, fotodynamische therapie). Actinische keratosen kunnen in eerste instantie ook gewoon bevroren worden (mits goede opvolging nadien).

Basaal cel carcinoom

Basaalcel carcinomen of basocellulaire carcinomen zijn de meest voorkomende maar ook de minst gevaarlijke vormen van huidkanker.

Een lokale wegname van de slechte zone is meestal voldoende. Het is vooral moeilijk wanneer deze letsels op zeer zichtbare plaatsten voorkomen (neusbrug, neusvleugels, décolleté...)

Er bestaan verschillende soorten basaal celcarcinomen zoals oppervlakkige, diepe infiltrerende, nodulaire of bolvormige, gepigmenteerde...

In deze praktijk worden de meeste letsels onmiddellijk (of zo gewenst: gepland) weggenomen. Soms wordt (in samenspraak met de patiënt) hiervoor verwezen naar een plastisch chirurg.

Voor oppervlakkige basaal celcarcinomen kan ook behandeld worden met speciale zalven waarvoor terugbetaling dient aangevraagd worden of via photodynamische therapie (PDT).


Maligne melanoom

De meeste vormen van huidkanker zijn niet gevaarlijk, maar het melanoom wel. Een melanoom kan namelijk de diepte ingroeien en er kunnen uitzaaiingen ontstaan naar lymfeklieren en andere organen. Als dat gebeurt dan is het heel moeilijk te behandelen. Het is dus belangrijk om bij twijfel over moedervlekken en andere pigmentvlekjes zo snel mogelijk naar de huisarts of naar een dermatoloog te gaan om de plek te laten beoordelen.

Een melanoom is een vorm van huidkanker, die ontstaat uit de pigmentcellen van de huid (de melanocyten). Overal in de huid zitten deze melanocyten. In de melanocyten wordt een bruin pigment aangemaakt, dat de kleur geeft aan de huid. Dit pigment beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van zonlicht. De pigmentcellen zijn gelijkmatig verdeeld over de gehele huid. In moedervlekken liggen heel veel van deze pigmentcellen dichter bij elkaar.

Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen is veranderd in kankercellen . Omdat de pigmentcellen overal voorkomen, kan een melanoom ook overal in de huid ontstaan. Soms ontstaat een melanoom in een reeds bestaande moedervlek. Melanomen kunnen op elke leeftijd ontstaan, met een piek tussen de 30 en 60 jaar. Dankzij vroege opsporing, door betere voorlichting aan het publiek, is de overlevingskans van mensen met een melanoom de laatste jaren sterk verbeterd.

(info: www.huidziekten.nl)

In deze praktijk worden de meeste (verdachte of eventueel preventief) letsels onmiddellijk of gepland weggenomen.

Jaarlijkse of 2 jaarlijkse totale huidinspecties zijn belangrijk in de preventie van deze huidkankers. Hierbij gebruiken we een dermatoscoop (cfr foto), en worden onmiddellijk digitale foto’s genomen en vergeleken met vorige genomen foto’s.

Bij de diagnose van een maligne melanoom wordt alles bepaald door de dikte van het letsel. Dit wordt door de anatomopatholoog berekend op het opgestuurde weefsel. Bij diepe en dus gevaarlijkere letsels wordt door ons multidisciplinair behandeld in samenspraak met een ziekenhuis die hiermee vertrouwd is. Er wordt dan ook direct contact gemaakt met de melanoomspecialist ter plaatse en doorverwezen.

De driemaandelijkse of halfjaarlijkse controles kunnen dan aldaar of terug bij ons gebeuren, zoals u zelf verkiest.