Wratten

Voetzool- en vingerwratjes

Voetzool- en vingerwratjes worden veroorzaakt door het humaan pailloma virus (HPV). Wratten zijn besmettelijk en worden overgebracht door contact met iemand die wratten heeft. De gewone wrat zit meestal op vingers, handen of voetzool en wordt vaak op jonge leeftijd al opgelopen. De wratten op de voetzool komen er vaak door contact met geïnfecteerde huidschilfers en stukjes wrat wanneer je op blote voeten rondloopt in een gemeenschappelijke ruimte (kleedkamer, doucheruimte, zwembad, turnzaal, etc. ) Platte wratten zijn kleiner en zitten vaak op de handrug.

We kunnen wratten behandelen met zalf, bevriezen of aanstippen met bepaalde producten. Soms biedt homeopathie soelaas of verdwijnen ze spontaan. In bepaalde gevallen behandelen we wratten met de CO2 laser.

 

Waterwratjes

Waterwratjes of Molluscae zijn kleine glazige blaasjes verspreid over het lichaam, vaak op warmere plaatsten zoals in de elleboogplooi of aan de oksels. Ze worden veroorzaakt door een pokkenvirus. Ze trekken uiteindelijk spontaan weg, maar zijn besmettelijk voor de andere kinderen. Waterwratjes worden gemakkelijk uitgelepeld.

Om uw kind een pijnloze behandeling te geven kan u best een uur voor de afspraak  verdovende EMLA druppels op elk waterwratje aanbrengen en hierop rechtstreeks een plastiek pleistertje kleven (bijv. Opsite flexi-fix).  Gebruik geen gewone pleister want dan gaat de zalf in de pleister en worden de waterwratjes onvoldoende verdoofd. Gebruik ook geen huishoudolie want die verschuift en dan blijft de verdovende zalf niet op de juiste plaats. Als de voorbereiding goed is uitgevoerd, zal de behandeling ook heel goed meevallen. Als er meer dan 20 waterwratjes zijn, is het soms beter om de behandeling in verschillende sessies op te delen. Er zijn ook andere middelen op de markt zoals homeopathie, maar de kostprijs hiervan is veel hoger en de slaagkans lager. Wij kunnen u  aanleren hoe u zelf de waterwratjes kan uitlepelen zodat ze op die manier thuis één per één kunnen behandeld worden en er nooit 10 tegelijkertijd moeten worden uitgelepeld.

Soms vragen wij aan de ouders om in de wachtzaal te wachten omdat de kinderen dan rustiger met de behandeling omgaan.